SİNGAPURA KEDİSİ

 


    Singapura kedisi hakkında net bir tarihi bilgi bulunmasa da Singapur’a özgü bir sokak kedisi olduğu ve Singapur sokaklarında ortaya çıktığı düşünülüyor. 

    Günümüzde Singapur hükümeti tarafından  “yaşayan ulusal hazine” olarak nitelendirilen Singapura kedisinin her ne kadar Singapur’un yerli kedisi olduğu düşünülse de ırkları konusunda bazı netleşmeyen durumla vardır. Keşfedildikleri ve geliştirildikleri yer bakımından farklılık gösteren Singapura kedisi, Singapur’da keşfedilmiş ancak Amerika’da geliştirilmiştir.


    Singapur’da oldukça yaygın olan kahverengi ya da işaretli kürklü kedilerin Siyam veya Birman kedisiyle ilişkili olduğuna dair çeşitli kanıtlar bulunmuştur. İşaretli gen Güneydoğu Asya’da oldukça yaygındı ve bu kedilerin varlığı 1965 yılından beri biliniyordu. Bu nedenle de Singapura kedisinin tekir genine sahip Habeş kedisinin ve kahverengi renk veren genlere sahip Birman kedisinin çiftleşmesinden ortaya çıktığı düşünülüyor.



    Dünyadaki en küçük kedi ırkı olarak bilinen Singapura, özgün görünümü ile ön plana çıkıyor ve başka hiçbir kedi cinsine benzemiyor. Sevecen kişiliği, yuvarlak, kocaman gözleri, içinize işleyen bakışları, kocaman, dik kulakları ve minyatür vücuduyla dikkat çekiyor. İncecik tüyleriyle bu kedi çok fazla bakıma ihtiyaç duymadığı için size hiç zorluk çıkarmıyor. Sahipleri ile güçlü bağlar kuran ve onlara her zaman sadık olan Singapura, harika bir ev arkadaşıdır.

    İlgi odağı olmayı seven bir kedi olan Singapura, eve kim gelirse gelsin sizinle birlikte kapıda karşılar. Çoğu kedinin aksine eve gelen misafirlerden rahatsız olmaz hatta evde fazladan insan olmasından da memnun olur. Çünkü ev kalabalık olduğunda mutlaka birinin dikkatini çekecektir. Son derece insan odaklı bir cins olan Singapura, dikkat çekmek istediği kadar size karşı da ilgilidir. Sürekli yanınızda olmak isteyip sizinle ilgilenir, sizi memnun etmek için elinden gelen her şeyi yapar.



    Oldukça enerjik bir cins olan Singapura, bu enerjilerini atletik vücutları ile birleştirdiklerinde oldukça yaramaz olabilirler. Hatta bu yaramazlıkları ev eşyalarına zarar verecek boyutlarda bile olabilir. Tırmalamaktan çok hoşlandıkları için halılarınız, perdeleriniz, koltuklarınız zarar görebilir. Ev eşyalarını rahat bırakmasını sağlamak için ona rahatça tırmalayacağı kedi oyuncakları almalısınız. Yükseklere tırmanmaktan, zıplamaktan, hoplamaktan hoşlanan Singapura, dolaplara, kapılara, perdelere tırmanarak sizi korkutabilir. Tehlikeli durumları ortadan kaldırmak için tehlike oluşturacak eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Kedilere özel tırmanma direkleri, kedi ağaçları, oyun alanları onları oyalamaya ve eğlendirmeye yardımcı olacaktır.

    Gece saatlerinde avlanma içgüdüleri ortaya çıkan Singapura bu nedenle geceleri biraz gürültülü olabilir. Sizi rahat bırakması için ona özel alanlar oluşturmalı ve orada vakit geçirmesi için eğitmelisiniz. Zaten zeki bir kedi türü olan Singapura eğitim konusunda çok fazla zorlanmayacak, ona öğretmek istediklerinizi kolayca öğrenecektir. Vereceğiniz komutları algılamakta zorlanmayan Singapura oyun konusunda da çok isteklidir. Tıpkı bir köpeğe öğretir gibi ona oyunlar öğretebilir, birlikte eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.

    Sizin verdiğiniz komutları hemen alabileceği gibi kendi kendine oyun geliştirme konusunda da oldukça beceriklidirler. Bazı nesneleri ağızda taşıma eğilimine sahip olan Singapura özellikle getir – götür oyunlarında çok beceriklidir. Ev içerisinde sizden öğrendikleri davranışları da taklit edebilirler. Özellikle de kapı açmayı çok severler. Bu becerilerinde meraklı olmaları da etkilidir. Eğer kedinizi evde tek başına bırakacaksanız ve girmesini istemediğiniz odalar varsa mutlaka önleminizi almalısınız.

    Sürekli yanında insan olmasını isteyen Singapura, özellikle soğuk havalarda yanınızdan hiç ayrılmaz hatta geceleri bile sizinle uyumak isteyebilir. Sahibine olduğu kadar olmasa da tüm insanlara karşı aynı sevecenlikle yaklaşır. Sizinle adeta sohbet etmeye çalışır. Hoşlandığı bir davranışınıza tiz miyavlamasıyla teşekkür eder ve neşeli bir tonlamayla sizinle sohbet eder gibi miyavlar. Nazik ses tonu gibi davranışları da nazik ve sakindir. Sizin de ona aynı şekilde yaklaşmanızı ister.

    Meraklı, sevecen ve fazla zeki olan Singapura, insanlarla uzun yıllardan beri huzur içinde yaşarlar. İnsanlarla öylesine uyumludurlar ki ev işlerinde bile size yardımcı olmak isterler. Yemek yaparken tezgâha çıkar, temizlik yaparken peşinizde dolaşırlar. Size yardım ederken evin bir ferdi ona kucak açtığında peşinizi bırakıp hemen kucağına atlarlar. Saldırgan bir kedi olmadığı için çocuklarla hatta diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar. Eğer yoğun çalışıyor ve yalnız yaşıyorsanız yanına mutlaka bir evcil hayvan almalısınız. Çünkü Singapura yalnız kalmaktan hiç hoşlanmaz. Bu oyuncu kedi çocuklarla hareketli ve eğlenceli oyunlar oynamaktan hoşlanırlar.



    Kafasındaki dikkat çekici yerlerinden biri de kulaklarıdır. Küçücük kafasına ve vücuduna göre kulakları oldukça büyüktür. Tabandan geniş kulakları paralelden biraz daha geniş bir açıyla sivrilir. Kulaklar öne doğru hafif eğimlidir ve içi küçük tüylerle kaplıdır. Küçücük kafasının üstündeki dik ve kocaman kulakları en karakteristik özelliklerinden biridir.

    Singapura kedisinin ince ve kısa tüyleri oldukça ipeksi bir görünüme sahiptir. Diğer kedilerin aksine doğduklarında daha uzun tüylü olan Singapura’ların tüyleri zamanla dökülür. Dökülen tüylerin yerine ise daha kısa ancak daha sık ve sağlam tüyler gelir. Sonradan çıkan tüyler de tıpkı yeni doğduklarında olduğu gibi ipeksi dokudadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder