VAN KEDİSİ





Türk Van kedisi Orta Doğu’dan gelen bir cins kedidir. Van kedilerine genellikle Türkiye’nin yüksek rakımlı, dağlık bölgelerinde rastlanılmaktadır. En çok da Van Gölü ve çevresinde yaşadıkları gözlemlenmiş olup ismi de buradan gelmektedir. 
    Van kedisi suyu çok seven bir kedi türüdür. Oldukça sıcak, nazik ve sevgi dolu bir mizacı olan Van kedileri yüksek zekâ seviyeleriyle de bir adım öne çıkmaktadır. Fazlasıyla hareketli olan bu kedi uysal olduğu zamanlar dışında muzipliği ile bilinir. Sahibi ile oyunlar oynamayı seven Van kedisinin, sürekli olarak hareket etmesi iskelet sistemi için daha faydalı olmaktadır. Yaşam alanı olarak diğer kedilere oranla daha büyük bir yere ihtiyaç duyarlar.





    Van kedileri sahiplerinin kucağında yatmaya bayılan hayvanlardır. Çok enerjik, hızlı ve akıllı bir tür olan bu cinste bir kedi, sahiplerine hem saygı hem de sevgi duyarlar. Sık sık sahibinin kucağına oturup yatabilecek olan bu kedi, bir süre sonra sıkılıp hareket etmeye başlar. Yani sarılıp uzun süreler boyunca kucaklanmaya uygun bir tür değildir denilebilir. Van kedileri aslında çok fazla ses çıkarırlar. Sürekli sahibi ile etkileşime geçmeye çalışırlar. Sesleri çok gür değildir fakat oldukça tizdir. Diğer kedilere oranla su ile olan etkileşimi neredeyse iki kat daha fazladır-ki bu da kediler için oldukça şaşırtıcı bir özelliktir.

    Bu tür oldukça fazla oyuncu kedilerdir bu yüzden onların enerjisine ayak uydurmak için biraz zamana ihtiyaç olabilir. Van kedisine sahip olan insanların dediklerine göre bu tür oldukça sıcakkanlı, kendileriyle çok iyi geçinen ve uyumlu bir türdür. Genel olarak sağlıklı bir yapıya sahiplerdir ve bağışıklıkları da yüksektir. Bu yüzden kolay kolay hasta olmazlar. Sahipleri ile sürekli bir şekilde iletişim kurmaya çalışan Van kedileri, ilgi görmedikleri zaman ise üzülebilirler. 
Van kedileri çok hızlı bir şekilde sahiplerine ve bulundukları ortama bağlanabilirler.




    
    Bu yüzden geçici bir yuvaya adapte olduktan sonra onu temelli yeni bir yuvaya almak oldukça zor olabilmektedir. Eğer Van kedisi sahiplenecekseniz mutlaka ona ömürlük bir yuva açmanız gerekmektedir. Van kedileri onunla en fazla iletişime geçen insanlarla sonsuz bir bağ kurarlar. Evde kaldığı süre boyunca o kişilerle oynar ve o kişilerin kucağında yatar. Bu yüzden Van kedisi sahibi olarak sizin ona verdiğiniz sevgi, onların belki de ömürlük mutluluğu olacaktır.

    Nuh’un Gemisi’ne kadar uzanan efsane bir geçmişe sahip Van kedileri, Ağrı Dağı’nın güneyinde yer alan Van Gölü çevresinde yaşamaktadırlar. Türk Van kedilerine sadece Türkiye’de değil; Rusya, İran ve Irak gibi ülkelerde de rastlanılabilmektedir. 





    Van kedileri fiziksel özellikleri ile dikkat çekicidir. Gözlerinin birisi mavi, diğeri de kehribar renginde olmaktadır. Bir ceviz kadar büyük gözlere sahip olan Van kedileri, altıncı his olarak da en güçlü kedi türü olarak bilinirler. Girdiği ailede eğer mutsuz olan bir fert sezinlerse, onun enerjisini yükseltmek için türlü türlü oyunlara girişebilmektedir. Van kedileri saldırgan değil oldukça uysal ve sosyal birer kedidirler. Eğer evinizde Van kedisi hariç bir evcil kedi daha olsun isterseniz, Van kedisi onunla iyi bir arkadaşlık kurmak için uğraşacaktır.
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder