MAINE COON KEDİSİ

 




    Maine Coon’lar tıpkı Amerikan Shorthair’lar gibi Kuzey Amerika’nın en eski doğal ve yerli kedisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusundaki New England bölgesindeki Maine eyaletine özgü olan Maine Coon’lar bu bölgede o kadar çok sevilirler ki; “Maine Kedisi” olarak da bilinirler. Ayrıca “nazik devler” ve “kedi dünyasının köpekleri” olmak üzere çok sayıda takma ad ile anılırlar. Oyuncu kimlikleri, sevecen mizaçları ve son derece yüksek zekâ seviyeleri, onları sahip olunması en çok arzu edilen kedilerden biri yapmaktadır. 


    Maine Coon’lar Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü tek uzun tüylü cins kedi olarak kabul edilirler. Cinsin kökeni hakkında birçok hikâye vardır. İlki, onların muhtemelen New England bölgesine gelen denizciler tarafından getirildiği yönündedir. Gemilerle gelen kedilerin ya kalıcı olarak ya da yalnızca küçük bir çevre gezintisi için bırakıldıkları ve daha sonra mevcut yerli kedilerle çiftleşerek kendi cinslerini oluşturdukları öne sürülmektedir. Bir başka anekdot ise, Main Coon’ların kulak ve ayak parmaklarının bir vaşağı andırması ve onlar tarafından üredikleri bilgisidir.



    Yoğun ve kaslı kemik yapıları sayesinde sağlam bir vücuda sahip olan Maine Coon’lar her halükarda sert iklimlere karşı fazlasıyla dayanıklı birer kedidirler. Maine Coon’ları diğer kedi türlerinden ayıran en ayırt edici özellikleri pürüzsüz tüylü kürkleridir. Uzun ve yoğun tüyleri onları sert geçen kış mevsimlerinde bile iyi bir şekilde korur. Bu cins kedilerin vücutları iyi bir orantıya sahiptir. Bununla birlikte dengeli görünümleri ve diğer hayvanlarla olan dostlukları onları değişken ortamlara bile uyum sağlamasına yardımcı olur.

    Hiçbir kedi türünün sevgi ve şefkat üzerinde tekeli yoktur, ancak gelin görün ki Maine Coon’lar belki de diğer kedi türlerine kıyasla sevgi ve şefkati biraz daha fazla hak ediyor gibiler. Bizce çok geçerli bir nedeni var. O da, Maine Coon’ların neredeyse yok olmak üzere olan bir ırk olmasıydı. Bir zamanlar bu ırkın son temsilcilerinin de ölmesine ramak kala tekrar üremeye başlatılmış olması onlar için önemli bir şanstı. O şans da, bugün Maine Coon’ların Amerika’nın ikinci en popüler ırkı olması ve ünlerinin Amerika dışına çıkıp dünyanın en ilgi duyulan kedileri haline gelmesidir. Maine Coon’ların başta Amerika’da olmak üzere dünya çapında popülaritesinin artmasındaki en önemli nedenleri arasında yüksek zekâ seviyeleri, sık ve uzun tüyleri, dayanıklı ve dengeli vücut yapıları ile sahiplerine karşı olan bağlılıkları yer alır.



    Uzun tüyleri ile tıpkı bir kostümü üzerlerinde taşıyormuş izlenimi veren Maine Coon’lar yavru dönemlerinden yaşlılıklarına kadar hareketli, oyun sever ve sevgi dolulardır. Evdeki diğer aile üyeleriyle hemen kaynaşabilirler. Ancak eve ziyarete gelen ve aşina olmadıkları insanlara biraz mesafeli yaklaşırlar. Fakat bu mesafe de çok kısa bir süre sonra yerini onlarla yakınlaşmaya bırakır. Dolayısıyla hem aile üyeleri, hem çocuklar, hem de eve ziyarete gelen yabancılar ve alıştırıldıkları takdirde diğer evcil hayvanlarla gayet uyumlu bir şekilde bir araya gelebilirler. Alıştırıldıkları takdirde diyoruz, çünkü Maine Coon’lar bu ilk uyum sürecinde aslında karar verme aşamasındadırlar. Bu aşamada, aşina olmadığı diğer insanların kendilerine bir güven verip vermediğini ve diğer evcil hayvanların da saldırgan olup olmadığının kararını vermektedirler. Eğer verdikleri karar olumluysa tüm ev halkıyla, eve gelen yeni insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla çok yakın bir bağ kurar, sevgi dolu ve özverili olurlar.

    Çoğu Maine Coon’lar sahiplerine karşı yakın olurlar. Ancak bu demek değildir ki yapış yapış bir yakınlık. Çok fazla kucak kedisi değildirler. Rutinlerine bağlıdırlar ve günün çoğu zamanını bir kanepe rahatlığında kendine bulduğu yerde geçirirler. Rahatlarına düşkündürler ama hantal değildirler. Sahiplerini bir odadan diğerine takip etmekten geri kalmazlar. Bununla birlikte evin tüm aile üyelerinin rutinlerine de eşlik ederler.

    Maine Coon’lar sudan nefret ederler ve dolayısıyla da çok etkilenirler. Bunun nedeni elbette kalın, sık ve uzun tüylerinin su tutuyor olmasıyla alakalıdır. Çünkü bu tüy yapısı aşırı bir su tutmaktadır ve bu da onlarda ağırlığa ve rahatsızlığa yol açmaktadır. Ancak bazı zamanlar sahiplerinin duş anlarına kısa süreliğine de olsa eşlik ederler ya da en azından duştan sonra ıslak zeminde dolaşırlar. Meraklı yapıları nedeniyle durgun veya akan suya da zaman zaman pençe atabiliyorlar.



    Maine Coon cinsi kediler yukarıda kısa da olsa değindiğimiz gibi çok arkadaş canlısıdırlar. Diğer yandan oldukça meraklıdırlar ve sahiplerinin yaptığı hemen her şeyle çoğu zaman ilgilenirler. Uzun tüy yapıları onları diğer kedi türlerinden farklılaştırır ve bu farklılık onlara özgü bir sevecenlik katar. Bu farklılıkları elbette onları diğer evcil hayvanlardan da uzak tutmaz. Hemen hemen her evcil hayvanla iyi geçinirler. Çok seslidirler ve zaman zaman yüksek sesle mırıldanabilirler. Ancak, endişelenmeyin. Maine Coon kedileri sık sık miyavlamaz ve rahatsızlık vermezler.

    Maine Coon cinsi kedi sahiplenmeyi düşünen kişilerin hoşuna gidebileceğini düşündüğümüz bir diğer bilgi de bu cinsin saldırgan olmayışıdır. Maine Coon’lar son derece nazik kedilerdir. Siz ne yaparsanız yapın veya bir çocuğunuz varsa ve o ne yaparsa yapsın Maine Coon her zaman nazik davranacaktır. Ne bir insana ne de bir hayvana zarar vermek istemezler, tek istedikleri sevmek ve sevgi görmektir.

    Son olarak aktiviteye bağlı oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Sahipleriyle de oyunlara katılırlar. Pençelerini çok kullanırlar ve tüylü fare, yılan, top gibi nesnelere karşı çok ilgili ve dikkatlidirler. Oyun esnasında bu ve benzeri nesneleri her zaman gözleri ile tarar, pençeleriyle dikkatlice tanımlamaya çalışırlar. Bununla beraber yüksek zekâ seviyeleri onların çok çabuk öğrenmelerini de sağlar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder