KIBRIS KEDİSİ





    “Saint Helen” ve “Saint Nicholas” kedisi olarak da bilinen Kıbrıs kedisi köklü bir tarihi geçmişe ve genetik yapıya sahiptir. Tamamen doğal seçilim yoluyla oluşmuş bir kedi ırkıdır. Bu ırkın kökeni de dağlık karasal bölgelerden gelmektedir. Dolayısıyla inanılmaz dayanıklı ve aktif bir ırktır.



    “Saint Helen” ve “Saint Nicholas” olarak da bilinen Kıbrıs kedisi (Cyprus cat) dünyanın en eski kedi ırklarından biridir. Zira araştırmalar, evcilleştirilmiş bir kedinin kalıntılarının bu ırka mensup olan bir kediye ait olduğunu ortaya koymuştur. Muhtemelen 4.000 yıl önce Kıbrıs’a gelmiş olabileceği tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklarda, Kıbrıs kedisinin 4. yüzyılda yılan ve haşere istilasının üstesinden gelmek için Bizans Manastırı’na getirildiği bilgisi geçmektedir. Dolayısıyla köklü bir tarihe ve bununla birlikte genetik yapıya sahiptir. Kıbrıs kedisi, herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla oluşmuştur. Doğal bir kedi ırkıdır ve bu nedenle de evcilleştirilmiş en eski kedi ırkı olarak bilinmektedir.

    Kıbrıs kedisi, doğuştan eğlenceli aktif ve sosyal bir ırktır. Oldukça aktif ve oyuncu bir kedi olarak ön plana çıkan Kıbrıs kedisi aynı zamanda meraklı ve yeterince de zekidir. Etrafını keşfetmek, günlük çeşitlik aktivitelerde bulunmak onun rutinlerinden yalnızca ikisidir. İnsanlarla birlikte olmaktan da son derece keyif alan bu ırk kediler ister yalnız yaşayan, ister kalabalık aileler için ideal bir seçim olabilir. Gelin, Kıbrıs kedi ırkına daha yakından bakalım.



    İlk olarak belirtmeliyiz ki, Kıbrıs kedisi inanılmaz enerjik ve aktif bir kedidir. Bu nedenle, onun olduğu bir ortamda mutlaka aktiviteler eksik olmaz. Hatta insan dostlarının bile bu aktivitelere katılmasını ve birlikte oynamayı arzulayan bir kedi türüdür. Aktif bir kedi olması nedeniyle Kıbrıs kedisi geniş alanlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, küçük apartman dairelerinden çok geniş daireler ve bahçeli müstakil evler için uygun bir kedidir diyebiliriz. Bu kadar aktif oluşu onu, günlük egzersizlerini yapıyor olmasıyla birlikte yeterince dinç kılmakla birlikte sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Güçlü bir genetik yapıya sahip olması da bu cinsi çoğu kedi hastalıklarına karşı dirençli kılar. Onun bu kadar aktif olması beraberinde sahiplerine zaman zaman stres yaşatmasına neden olabilmektedir. Meraklı olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla, açık bir kapı, çekmece veya dolapları açıp sırf merakını gidermek için neler olup bittiğine göz gezdirir eğer dikkatini bir şey çekmiş ise patisiyle kontrol edip dikkatini çeken nesneyi tanımak ister. Kıbrıs kedisinin olduğu bir evde bolca oyuncak, kedi ağacı ve tırmalama direği gibi çeşitli kedi mobilyaları temel bir gereksinimdir.

    Bu cins, hareketli yapısının ötesinde, insan dostlarıyla iyi anlaşabilen, onlarla birlikte olmaktan keyif alan sosyal bir kedidir. Eve gelen yabancı kişilerden asla korkup bir yerlere saklanmaz. Tam aksine, eve gelen kişiyi tanımak için kısa bir süre gözleriyle süzer ve kendisi için tehlike oluşturmadığı kanısına vardıktan sonra soluğu o kişinin yanında alabilir. Aile üyeleriyle de gün içerisinde bolca zaman geçirir ve oyunlar oynar. Hatta oyunlarda yalnız başına kaldığında çeşitli melodik sesler çıkararak ve gerektiğinde aile üyelerinin yanına girip patisiyle dürterek oyununa katılmasını ister. Çocuklarla da iyi anlaşabilmektedir. Ancak başta emekleyen bebekler olmak üzere 6-7 yaşına kadar olan çocuklarla geçireceği süre boyunca ebeveynlerin gözetimi altında olması önerilir. Zira Kıbrıs kedisi hareketli yapısı nedeniyle çocuklarla birlikte olduğu zamanlar ani reaksiyonlar gösterebilmektedir.



    Bakmayın siz onun çok aktif bir kedi olduğuna. Günün sonunda yorgun argın soluğu sahibinin veya evin diğer üyelerinin yanında veya kucağında alıyor. Zaten insan kucağında vakit geçirmeyi de sevmektedir. Sonuç itibariyle, insanları seven bir mizaca sahiptir. Ancak ilk paragraflarda da bahsettiğimiz üzere, kişisel özgürlüklerine de düşkündür ve hareketli olduğu için de geniş alana ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır.


    Özellikle kendisiyle en çok ilgilenen kişiyle özel bağlar kurabilme eğilimine sahiptir. Dikkate ihtiyacı olduğu kadar bağımsızlığına da düşkündür ve zaman zaman inzivaya çekilip yalnız başına takılmayı da sevmektedir.

    Çoğu yabancı insanlara mesafeli görünen diğer kedilerin aksine, Kıbrıs kedisi neredeyse insan odaklıdır ve iyi huylu sadık bir köpeğe benzer kişiliğe sahiptir. Çocuklarla iyi anlaşabilen ve kalabalık ailelerle de olmaktan keyif alan bir kedi arıyorsanız Kıbrıs kedisi sizin için ideal bir evcil kedi türü olabilir.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder