HABEŞ (ABYSSINIAN) KEDİSİ

 




    Habeş kedisi (Abyssinian), kedi familyasının bilinen en eski ırklarından biridir. Ancak kimse tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktıkları hakkında net bir bilgiye sahip değildir. Kedi familyasının evrimi ile ilgilenen bazı bilim adamları Habeşlilerin atalarının bugün Etiyopya olarak anılan Habeşistan’dan geldiğini ve bu ülkenin ismini aldıklarını düşünmekteler. Kedigiller ile ilgilenen kimi araştırmacılar ise, Habeş türünün Hint Okyanusu kıyılarında ve Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde ortaya çıktığını düşünmektedir. Son yıllarda yapılan genetik araştırmalar ise gösteriyor ki, günümüz Habeşlilerin söz konusu bu bölgelerde bulunan bir kedi türünden türemiş olabileceğini göstermektedir.


    Başa dönecek olursak; Habeş ırkında en iyi bilinen hikâye, bugünün Habeş kedilerinin yaklaşık 4.000 ila 6.000 yıl önce eski Mısırlıların tapınaklarında ve saraylarında tanrıların fiziksel tezahürleri olarak tapılan kutsal kedilerin soyundan geldiğidir. Bugün bile Habeşlilerin Mısır’da antik duvar resimlerinde ve heykellerinde tasvir edilen kedilere benziyor olması bu tezi güçlü kılmaktadır. Öte yandan, eski Mısırlılar tarafında mumyalandığı da bilinen ve kedi uzmanlarının tüm evcil kedilerin ortaya çıktığına inandıkları Afrika yaban kedisine de benzediği bir gerçek.



    Habeş kedileri, kucağa gelmeyi sevmez. Dolayısıyla minik dostlarını kucaklarına alıp sevmekten hoşlanan kedi sahipleri için pek de uygun bir tür değildir. Genellikle meraklı, girişken ve yüksek bir fiziksel kabiliyete sahip oldukları için, kısıtlanmaya gelemezler. Kendilerini böyle bir ortam içerisinde kısıtlanmış hissettiklerinde hemen mücadele etmeye çalışır ve içinde bulunduğu koşulları lehine çevirme girişiminde bulunurlar.

    Bu bağımsızlığı, Habeş kedilerinin insanlara karşı mesafeli veya soğuk olduğu anlamına gelmez. Zira genellikle sevecen, özverili ve sahiplerine karşı sevgi dolu hayvanlardır. Diğer kedi türlerine göre tipik olarak kucak kedisi olmasalar da, sahiplerinin yanına oturmaktan ve onlarla birlikte olmaktan son derece keyif alırlar. Ayrıca, ev içerisinde sahiplerinin yanından ayrılmayıp ne yaptıklarını izlemek üzere onları odadan odaya takip ederler.



    Habeşliler kendi kendilerini eğlendirebilen kedilerdir. Kabiliyet özelliklerinde de bahsettiğimiz oyun kabiliyeti ve fiziksel aktivite becerileri oldukça yüksek canlılardır. Bir de sahiplenildiği zaman ev içerisinde mutlu bir şekilde kendi kendine oyunlar oynayabilirler. Özellikle kalabalık ev ortamlarından hoşlanır, tüm ilgiyi üzerine çekmesi için belirgin davranışlarda bulunabilirler. Sahiplerinin omuzlarına çıkabilir, yorganın altına girebilir, olmayan kelebeğe pati atmak veya kitaplık gibi en yükseğe uçan uçmak üzereyken sahiplerinin yanında bir o yana bir bu yana dönüp anlamsızca mırıldanabilirler.

    Habeşliler aynı zamanda içgüdüleri gereği doğal bir sporcudurlar. Meraklı, girişken ve çevik… Hiçbir kapalı oda veya dolap, onların çevik pençeleri ve zekâ seviyeleri karşısında güvende değildir. Bu tür anlarda genel olarak sessiz olma eğilimindedirler. Ancak, ev kalabalıklaştığında veya özellikle akşam yemeği saatlerinde büyük bir coşkuyla mırıldanabilirler.

    Eğer bütün gün evden uzak işte veya seyahatte olacaksanız, Habeş kedinizi yalnız bırakmamak için ona bir kedi arkadaşı almayı düşünebilirsiniz. Çünkü Habeşliler yalnız başına canları sıkılan ve bunun sonucunda da saldırgan tavılar gösteren bir kedi türüdür. Bütün gün çalışıyorsanız ve geceleri de dışarıda olan biriyseniz, bir Habeş kedisi ne yazık ki size göre değildir.



    Habeş kedileri, diğer kedi türlerine kıyasla oldukça zeki de birer kedi türüdür. Farklı birçok kedi türüne kıyasla en yükseğe tırmanma ve zıplama gibi davranış eğiliminde bulunurlar. Evde, perdeler, dolaplar, kapı üstleri, kitaplık ve buna benzer yerlere çıkmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Ayrıca avcılık özellikleri de hiç olmadığı kadar çok gelişmiş kedilerdir. Öyle ki, İngiltere’de pek çok sarayda fareleri yakalamak için Habeş kedileri kullanılırmış.

    Kedi familyasının en asil ve en aktif kedi ırkları arasında yer alan Habeş kedisi bir diğer adı ile Abyssinian kedisi, genellikle göze hoş gelen doygun rengi ve belirgin bir şekilde tüy yapısı ile muhteşem bir kedi türüdür. Son derece kıvrak, sert bakışlı ve kaslı bir iskelet yapısı vardır. Bununla beraber kafa yapısı hafif üçgen görünümündedir. Burun yapılarında hafif bir kırılma görülür. Burun ve çene hatlarına bakıldığında, düz dikey bir çizginin oluştuğu gözlemlenebilir. Kulak yapısı familyanın diğer cinslerine göre daha sivri ve nispeten daha büyüktür. Gözleri hafif büyük ve badem görünümündedir. Bacak yapısı ise görece ince, uzun ve yeteri kadar güçlüdür. Patileri oval, kuyruk yapısı ise uzun ve sivridir. Tün bu özellikleri onu, çevresine karşı aşırı hevesli bir aktivite kedisi yapar. Son olarak, doğası itibariyle ve fiziksel yapısıyla da genellikle dengeli bir kedi türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder