HAVANA BROWN KEDİSİ

 






    Siyam cinsi kedilerin melezleştirilmesiyle elde edilmiş olan Havana kedileri, kedi familyasında yer alan ender ırklardan biridir. Parlak kahverengi kürkünü oluşturan ipeksi yumuşaklığındaki kısa tüyleri, ince uzun profili, uzun kuyruğu ve kaslı iskelet yapısı onlara zarif bir görünüm katar. Düz renkte tüyleri ve iyi kas bütünlüğü ile orta boyda bir kedilerdir. Parlak ve etkileyici yeşil gözleri onlarda kendilerine özgü bir bakış ortaya koyar. Hafif öne eğik büyük kulaklarıyla birlikte başka hiçbir cinsle benzer görünümleri olmayan Havana kedileri bu fiziksel özellikleri ile eşine rastlanılmayan özel bir tür olarak kedi familyasında öne çıkmaktadır.

    Tipik bir Havana kedisi; asil bakışları, yeterince açık ve dik kulakları ve vizon renk benzeri belirgin kürkü ile Siyam cinsi kediyi andıran bir ırktır. Narin bir yapıları olmasına rağmen aktivite seviyeleri yüksek, son derece coşkulu ve oynak türde birer kedilerdir. Havana kedileri fazlasıyla sevecen, nazik, son derece zeki bir türdür. Siyam cinsi kedilerin aksine biraz daha sessizdirler. Aşırı miyavlamayan bir yapıya sahiptirler ve dikkate değer derecede uyumlu birer kedilerdir. Yaşadığı ortam içerisinde hemen her duruma dengeli yaklaşırlar ve güvenle uyum sağlarlar.

    




Havana kedilerinin mutlu ve sağlıklı birer yaşam sürmeleri için olabildiğince insan etkileşimi içerisinde olması gerekir. Aşırı derecede yapış yapış olmasalar da sahiplerinden ilgi ve sevgiyi her zaman beklerler. Özellikle sahiplerinden ilgi beklerler ve yanlarında olup görmemezlikten gelindiğinde bu durumdan hiç ama hiç hoşnut olmazlar. Havana kedileri, kendini ait hissettiği ve dolayısıyla en çok sevdiği insanlara dokunmayı, kucaklarına yatmayı çok sever. Sık sık, o çok sevdiği insanları, sanki ilgi istermişçesine minik patileri ile dürterler.

    Tut-getir oyunu Havana kedilerinin oynamaktan en çok keyif aldığı favori oyunlardan biridir. Onları ev içerisinde genellikle ağızlarında nesneler taşırken görebilmek mümkündür. Kimi zaman bir oyuncak, kimi zaman sahiplerinin çorabını dahi ağzında taşırken bulabilmek pekâlâ mümkündür. Böyle bir durumda her zaman Havana kedisinin yatağını kontrol etmek gerekir. Kuvvetle muhtemelen ağzında taşıdığı oyuncak, çorap benzeri nesneler oradan çıkacaktır.

    Kahverengi Havana (Havana Brown) olarak da bilinen vizon renkli cins kedi, bir kere sahiplenildiği zaman sahipleri üzerinde bağımlılık etkisi yapacak güzellikle ve karakterdedir. Dışa dönük ve arkadaş canlısı olan Havana kedileri, sahipleriyle olduğu kadar görece diğer evcil hayvanlara ve eve gelen misafirlerle de yakın temas halinde olma eğilimindedirler. Onlardan çekinmez, yatağına veya evin bir köşesine sinip gözden kaybolmazlar.





    Yurttaşları Siyam kökenli çoğu kedi gibi, Havana kedileri de talepkar ve yeri geldiğinde çok konuşkan olabilir. Ancak bu miyav ve mırıltılar öyle çok aşırı kulak tırmalayıcı seviyede değildir. Daha çok yumuşak ve görünüşü kadar zariftir. Zekidirler. Yüksek zekâ seviyeleri bir de girişkenlikleriyle birleştiğinde ortaya oynak bir kedi kişiliği çıkar. Oyunu bu kadar çok sevmeleri bir bakıma sahiplerinin de işlerini kolaylaştırır. Girişken bir kişiliğe sahip olan Havana kedileri bu girişkenliklerini oyunlarda verilen komutları arzulanan seviyede yerine getirerek zor gibi görünen eğitimleri kolayca almalarına olumlu katkısı olur. Bu sayede yalnızca birkaç eğitim sonrası sahiplerinin verdiği komutları kalıcı olarak öğrenirler. Eğitim veya oyun bittiğinde ise mutlu bir şekilde sahiplerinin kucağında yumulup dinlenmeyi ihmal etmezler.

    Oynamayı seven, girişken ve hareketli bir kedi olduklarından bahsetmiştik. Kimileri yoğun iş temposundan veya okul saatleri nedeniyle evde pek olmazlar. Hatta gece dışarıda vakit geçirmekten hoşlananlar da olabilir. Eğer durum bunu gerektiriyorsa o halde Havana kedisi sizler için pek de uygun bir cins olmayabilir. Zira bir de üzerinde ilgi bekleyen Havana kedileri hem sevgi görmez hem de sahipleriyle vakit geçirmezse üzüntüden sağlığından bile olabilir. Onlar fazlasıyla insan odaklı, oyuncu ve meraklı bir kişiliğe sahiptir. İnsanlarla zaman geçirmekten ve oyun, eğitim yaptıkları her ne ise kendilerini tamamıyla ona adamaktan kendini alıkoymayan türde kedilerdir. Yeri gelmişken, Havana kedileri çocuklarla da iyi anlaşır ve onlarla da vakit geçirirler. Çocuklar endişelenmeden Havana kedisini sevebilir ve onunla vakit geçirebilir.

    İlk defa kedi sahiplenme sürecinin henüz başında biriyseniz, evinizi bir Havana kedisi ile paylaşmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Havana kedisi ile yaşamak gerçekten son derece keyiflidir. İnsanlarla olan arkadaşlığı ve oyuncu kimliği ile pek çok kedi severin ilgisi olan Havana kedileri kürk renkleri ile kimine bir Küba purosu, kimine çikolatalı lokum gibi görünür. Havana kedileri ile yaşayanlar bir daha başka cins bir kediyle yaşayamaz derler. Ne kadar doğrudur bilinmez ancak onlar için gerçekten son derece zarif ve eğlenceli türde birer kediler olduğunu söylemek mümkündür. Onlarla yaşamak eğlenceli, stresli bir hayata sahip olan kişiler için adeta bir terapi gibidir.





    Orta uzunlukta bir gövde yapısına sahip olan Havana kedileri sağlam, dengeli ve kaslıdırlar. Yetişkin erkekler, dişi Havana kedilerine kıyasla daha büyük olma eğilimindedirler. Ancak Havana kedilerinin vücut yapılarını belirleyen ölçüt boydan ziyade denge ve sağlıklarıdır. Boyun kısmı orta uzunlukta ve vücutlarına orantılıdır. Başı üçgen formda tıpkı bir ampulü andırır. Gelişmiş bir çene yapısına sahiptirler. Kulakları ve gözleri orta büyüklüktedir, gözleri açık ve zümrüt yeşilidir. Bacaklar uzun ve incedir. Pençeleri küçük ve oval şekillidir. Ön ayaklarda beş, arka ayaklarda ise dört parmakları bulunur. Kuyrukları ne uzun ne de kısadır. Vücutlarına orantılı, ince bir kuyrukları vardır.

    Muhteşem bir çift yeşil göze sahip olan Havana kedileri, tam karşıdan bakıldığında insanı neredeyse hipnotize edecek güzelliktedir. Profilden bakıldığında gözlerinde belirgin bir duruş vardır. Bu nedenle Havana kedilerinin çarpıcı oval yeşil gözleri pek çok kedi severi kendine çeker. Tipik bir Havana kedisinin gözleri oval şekillidir ve tamamen yeşil gözlere sahiptir. Göz renkleri tek tiptir ve ne kadar tok bir yeşil ise o kadar iyi kabul edilirler. Gözleri ovaldir ve orta büyüklüktedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder