SOMALİ KEDİSİ

 




    Somali kedilerinin ilk olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktıkları hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bazı kedi yetiştiricileri, uzun tüylü bu tatlı görünümlü kedilerin Habeş’te kendiliğinden doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıktıklarını düşünmektedirler. Bununla beraber, bazı genetik araştırmalar, Somali kedilerinin, İngiltere’de Habeş cinsi kedi yetiştirme programında çiftleştirmenin uzun tüylü kediler ile yapıldığı ve bunun sonucunda yeni bir tür olarak oluştuğunu göstermektedir.


    Bütün gün ev içerisinde miskin miskin yatacak bir kedi istiyorsanız o halde Somali kedileri sizin için uygun bir cins olmayacaktır. Ataları Habeş kedilerinin tüm kişilik özelliklerine sahip olan Somali kedileri göz alıcı muhteşem güzellikteki yarı uzun kürkleriyle her eve neredeyse bir biblo kadar zarafet ve coşku katar.



    Somali kedileri de tıpkı ataları Habeşliler gibi dinç ve son derece kıvraktırlar. Keskin bir mizah anlayışına sahip olup, yüksek seviyede aktivite kedisidirler. Sahipleriyle kaliteli vakit geçirip oyunlar oynamaktan çok keyif alırlar. Bununla birlikte kendi kendilerine de oyun oynamaktan geri kalmazlar ve her zaman kendilerini meşgul ederek vücut kondisyonunu korurlar. Bu da onları aşırı kilolara bağlı obezite sorunundan ve ileriki yaşlarda oluşabilecek eklem rahatsızlıklarından korur. Onlar için belki de yemekten çok varsa yoksa her şey vazgeçemedikleri oyunlarıdır. Tut-getir tarzı oyunlara bayılırlar. Ayrıca birçoğu evin içerisinde bir topun veya kedi nanesi içeren peluş oyuncakların peşinden koştururlar ve bunu her defasında bitmek tükenmek bilmeyen enerjileriyle tekrarlarlar. Eğer oyuncakları geri alamayacakları bir ev eşyasının (koltuk gibi) altına yuvarlanırsa, gelirler ve sahiplerine o kocaman gözleriyle bir bakış atar veya patileriyle dürterek oyuncaklarının yerini gösterirler. Somaliler işte bu kadar akıllı birer kedilerdir.

    Sahip oldukları yüksek zekâ seviyeleri sayesinde oyunlarında kendilerine has taktikler geliştirebilirler. Bu öne çıkan iki kişilik özelliği bir de sahiplerine karşı olan sevgileriyle birleşti mi ortaya tam da eğitilebilir bir kedi cinsi çıkmaktadır. Somaliler, evin diğer bireyleriyle de yakınlaşsalar da en çok sahiplerine bağlıdırlar, en çok onlarla vakit geçirmeye isteklidirler. Bu yakınlık, sahiplerini rahatsız edecek boyutta değildir. Her saniye sahiplerini takip etmez, omuzlarına tırmanmaz veya ayaklarına bağ olmazlar.

    Somali kedileri meraklıdırlar. Hatta onlar için tilkiyle benzer yönleri olduğu bile söylenir. Zaten görünüşleri de tilkiyi andırmaktadır. Öyle ki, bir tilkiden daha fazla kurnazlık yapabilirler. Zira oyunlarında kendilerine has geliştirdikleri taktikler kimi zaman sahiplerini bile şaşırtmaktadır. Onların bu hareketli yapıları genellikle günün bazı saatlerinde ortaya çıkar. Örneğin saat sabahın dördünde yere düşen bir ev eşyasının çıkardığı sese uyandığınızda minik dostunuz sizden önce uyanmış ve muhtemelen enerjisi tam seviyede olmak üzeredir. Son derece zeki olduklarından bahsetmiştik. Bu kişilik özellikleri onları aktivitelerinde yeteneklerine sonsuz katkıda bulunur. Tüm bu bahsettiğimiz hareketli yapısı ile son derece aktif, meraklı ve yüksek ruhludurlar. Evin etrafında zıplamayı, dolapları açmayı ve çoğunlukla başlarını belaya sokmayı severler. Somali kedisi sahiplenecek olanların ev içerisinde özellikle yüksek yerlerde düşüp kırılabilecek vazo, çerçeve benzeri eşyaları bulundurmamalarını öneririz.



    Zekâları onları yalnızca oyunlarında üstün kılmaz, günlük hayatlarında da diğer pek çok kediden bir adım öne çıkarır. Kararlı kedilerdir. Küçük kafalarının içinde bir fikir dolanıp durduğunda, onları bu fikirden caydıracak hiçbir şey olmaz. Kafalarının içinde dönüp duran bu fikri mutlaka yerine getirmek isterler. Endişelenmeyin… Kavgacı değiller, yalnızca az biraz inatçıdırlar.

    Onlar son derece insan odaklı ve tam anlamıyla sevecen birer cins kedilerdir. Ancak kucak kedisi de değillerdir. Yerden kaldırılıp kucağa alınmayı pek sevmezler ve böyle bir durumda siz onları bırakana kadar kıpır kıpır olurlar. Fakat sahipleri kanepede dinlenirken, onlara yakın olmayı da ihmal etmezler. Bununla beraber, sahiplerini rahatsız etmeyecek boyutta hayatlarının her alanına dâhil olmak isterler.

    Habeşliler kadar zarif ve eğlenceli bir cins olan Somali kedileri tercih edebileceğiniz en iyi evcil kedi türlerinden biridir. İnsan odaklı ve sevecen olan Somaliler ile yaşamak adeta bir terapi gibidir ve onlarla her gün eğlenceli geçer.



    Badem biçimindeki büyük gözleri son derece parlak ve etkileyicidir. Gözler ufak kalmış kafada hemen kendini belli eder. Gözler, koyu kapak derisiyle çevrilidir. İki göz arası genişlik bir göz büyüklüğü kadardır. Göz renkleri genellikle altın veya yeşil renktir. Somali cinsi kedilerde göz renginin zenginliği ve derinliği ne kadar fazlaysa o kadar iyidir.

    Somali cinsi kediler orta uzunlukta bir gövde yapısına sahiptirler. Kıvrak ve zarif vücutları iyi gelişmiş bir kas gücüne sahip izlenimi verir. Göğüs kafesi hafif yuvarlaktır. Sırt kısmı kavisli ve tıpkı gerilen bir kedi görünümü veriyor. Ufak ve yuvarlak bir kafa yapısı ve nispeten büyük ve açık renkli gözlere sahiptir. Kulakları tabanda geniş ve her daim açıktır. Kuyruk kısmı vücuduna kıyasla biraz daha fazla tüye sahiptir. Bu haliyle tilkiye benzemektedirler. İpeksi yumuşaklığındaki kürkleri ise son derece göz alıcı renklere sahiptir.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder