BOMBAY KEDİSİ

 




    Bazı kaynaklara göre Bombay cinsi kedilerin aslında 1953 yılında kedi üreticisi olarak bilinen Nikki Homer’ın yeni tür denemeleri sonrası ortaya çıktığı söyleniyor. Hindistan kökenli olduğu düşünülen bu kedi türünün aslında ilk defa ABD’de ortaya çıktığı söylenmekte.


    Farklı türde kedilerin çiftleşmesiyle birlikte melez türler çıkarmak isteyen kedi üreticilerinden Nikki Homer’ın asıl amacı bir siyah leopara benzeyen kedi türü elde etmek istemesiydi. Arkadaş canlısı olan, sarı gözlü ve siyah tüylere sahip Birmankedisi ile AmerikanShorthair kedisini çiftleştirme denemelerinden sonra ilk doğan yavrular beklendiği gibi olmamıştı. Tekrar tekrar denemeleri sonrasında 1970’li yıllara gelindiğinde beklenen sonuç alınmıştı.





    Siyah panter olarak da bilinen Bombaylar, kedi ırkında çok özel bir kedi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Orta boyda bir kedi olan Bombay cinsi kediler fazlasıyla sevimli ve görünüş itibariyle havalı bir izlenime sahiptirler. Kara kedi olma özelliğine sahip Bombaylar, evcil kedi beslemek isteyenler için ideal bir tercih olacaktır. Tatlı duruşları, uysal mizaçları ile sahibine çokça bağlı olan bu kediler, görünüm itibariyle panterlere benzerliğiyle bilinirler. Dolayısıyla “Kara Panter”, “Siyah Panter” gibi tanımlamalar yapılır. İskelet yapısı kalın ve bu bakımdan ağır bir kedi türüdür. Uzunluğu genel olarak 40 cm, kilosu 3 ila 7 kilo arasında değişir. Kürkü çok sık ve tüyleri kısadır. Parlak bir görünüme sahip olan Bombaylar olgunlaştıktan sonra sık tüylere sahip olur. Siyah panter olarak anılmasının bir nedeni de patilerinin bile simsiyah olmasıdır.

    Bombay kedileri belki de evcil hayvan edinecek insanlar için oldukça büyük bir şans! Sahiplerini çok seven ve sevecen davranan bu kediler, oldukça da dost canlısıdırlar. Sadece sahipleriyle değil aynı zamanda evdeki yabancı kediler ya da yabancı insanlarla da çok güzel anlaşabilen Bombaylar, omuzda durmaya bayılırlar. Bazı kediler kucak severken, Bombay kedileri genellikle sahiplerinin omzunda durmaktan hoşlanırlar. Tüylerinin taranmasından çok da fazla hoşlanmayan Bombay kedilerini veterinerler genellikle kısırlaştırmayı önermektedir.





    Karakter özellikleri çoğunlukla British Shorthair ile aynı olmaktadır. Fazlasıyla sevecen ve meraklıdırlar. Sahiplerinin yanındayken onların ne yaptığı ile çokça ilgilenir ve yanından böyle bir durumda hiç mi hiç ayrılmazlar. Sahipleri ile oyunlar oynamaya bayılan Bombaylar ile günde belki de 1 saat oynasanız bile ona yeterli olmayacaktır. Kedi oyuncağınız yoksa şimdiden Bombay kediniz için bir tane edinmenizi tavsiye ederiz.

    Bombay cinsi kediler çok enerjiktir ve genellikle yorulmak nedir bilmezler. Bu yüzden çok hareketli ve onunla sürekli vakit geçirmeniz gereken kedilerden birisidir. Oyun onlar için adeta mutluluğun kaynağıdır. Bombaylar sahipleri ve genel olarak evin diğer bireyleri ile çok güzel anlaşmaktadır. Özellikle de küçük çocuğunuz ya da bebeğiniz varsa Bombay cinsi kedi onların yanında asla ayrılmayacak ve sürekli onlarla vakit geçirmek isteyecektir. Bu nedenle de çok çocuklu aileler tarafından Bombay kedileri fazlaca tercih edilmektedir. Bombay kedileri genellikle yalnız kalmayı sevmezler. Bu yüzden onu yalnız bırakmak yerine onu yanınızda hissettirebilecek kadar yakın olmanız ve ilgi göstermeniz onun mutluğu ve sağlığı için çok daha iyi olacaktır. Bulunduğu ortama çok kolay bir şekilde uyum sağlayabilen bu kediler, sahiplerine bağlandığı zaman da onlardan ayrılması çok zor olmaktadır. Evde tek başına uzun süre yalnız kaldığı zaman ise çok mutsuz olabilir. Bombay kedileri için onunla geçirdiğiniz her dakika, hanesine yazılan 1 sevgi demektir. Bu tatlı kediyi depresyondan uzak tutmak adına mutlaka onunla bol bol vakit geçirmeniz ve onu yanınızda gezdirmeniz gerekebilir.





    Sahibine eve ilk geldiği anda alışabilen Bombay kedileri bir kez ilgi ve sevgi gördükleri zaman onların peşinden ayrılmayacaktır. Evinize neşe katacak küçük ve sevimli bir pet istiyorsanız Bombay cinsi kedi oldukça uygun bir tercih olacaktır. Bombay kedisinin ayırt edici bir diğer özelliği ise yanında bulunan diğer kedilere göre daha baskın bir karakter sergilemesidir. Onlarla iyi ilişkiler kurabilen fakat ortamda daha baskın bir karakter olarak duran Bombay kedileri, her ne kadar baskın bir karaktere sahip olsalar da yalnız kalmaktan asla hoşlanmazlar. Bu yüzden çok çalışan, evde genellikle duramayan birisiyseniz mutlaka bir evcil hayvan daha almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede Bombay cinsi kediniz yalnız kalmayacak ve depresyondan bir hayli uzak bir yaşam sürecektir.





    Bombay kedilerinin gözleri de tıpkı Van kedilerinin gözleri gibi çok özeldir. Karşımıza sadece tek bir tür Bombay kedisi çıkmamaktadır bu yüzden de göz rengi türden türe göre değişiklik gösterir. En çok rastlanılan göz rengi ise mavi, bakır ve altın rengi olanlardır. Siyah tüy ile oldukça garip bir kombinasyon yaratan bu gözler; çok aydınlık ve fosforlu bir renge sahiptir. Gözleri arasında mesafe de oldukça orantılı olan Bombay kedilerinin göz rengi çok derin bir renktir ve ilk bakışta direkt olarak fark edilmektedir. Eve ilk geldiği zaman meraklı sarı gözleri ile evinizi tarayacak ve size alışmaya çalışacak olan kedinizden gözlerinizi alamayacaksınız.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder