SFENSK KEDİSİ

 




    Sfenksler ilk olarak Kanada’nın Toronto şehrinde tesadüf eseri ortaya çıkmış olan bir kedi türüdür. Sfenkslerde genetik bir mutasyona rastlanmamış aksine doğal yollar ile mutasyona uğrayarak ortaya çıkmış bir türdür. Siyah bir kediden doğduğuna yönelik iddialar yer almaktadır. Tüysüz ve farklı bir vücut yapısı ile doğan Sfenksler, kedi meraklıları tarafından zaman içerisinde çiftleştirilerek çoğaltma çalışmalarına girişilmiş ve bu süreçte bilim insanlarından yardım dahi alınmıştır. Böylece Sfenksler sadece Kanada’nın eyaletlerinde değil ABD’nin Minnesota eyaleti başta olmak üzere diğer tüm eyaletlerde görülmeye başlanmıştır. Vücudunda çok az tüy bulunan Sfenks kedisinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması ile tüysüz farklı kedi türleri de oluşmaya başlamıştır.


    Çekinik gen olan tüysüzlük özelliğine sahip Sfenks cinsi kedilerin genetik yapıları incelenmiştir. Böylece çiftleşme dönemlerinde çekinik bu genin baskın olacak şekilde kodlanıp bu türün devamlılığı sağlanmıştır. Sfenksler “Kedi Meraklıları Derneği” ve “Uluslararası Kedi Derneği” tarafından kabul edilmiş özel bir cins kedidir. Sfenks kedileri ortak kedi ırkları grubuna giren eşsiz bir kedi türüdür.



    Sfenks cinsi kediler Afrika kıtası ve diğer bazı ülkelerde “Mısır kedisi” olarak da anılmaktadır. Bu coğrafyada Sfenkslere “Firavun kedisi” de denilmektedir. Sfenksler bu adı sert bir mizaca ve tüysüz bir vücuda sahip olmalarından dolayı almışlardır. Görünümlerinin aksine oldukça uysal ve sahiplerine karşı da düşkün olan bu kediler soğuğa karşı ise oldukça kırılganlardır. Bu nedenle bakımları konusunda oldukça hassa canlılardır. Dolayısıyla Sfenksler iyi bakılması gereken birer kedi türüdür.

        Kedigiller arasında tüylere sahip olmayan tek kedi cinsi olan Sfenks kedileri, karakteristik özellikleri bakımından oldukça sadık ve uyumlu bir kedi türüdür. Diğer kedi cinslerine kıyasla şefkat dolu olan bu kediler eve gelen misafirlere de oldukça yakın ve samimi davranırlar. Arkadaş canlısı Sfenksler sadece insanlara karşı değil kendi türü ve diğer hayvanlar ile de iyi anlaşmaktadırlar. Diğer hayvanlarla olan iletişimleri onlara ev ortamında neşe saçmayı tetikleyen bir davranış biçimidir. Ve bunu sıklıkla gösteren nadide kedilerden biridir. Oldukça narin bir tür olan Sfenksler samimi oldukları kadar seviyeli de davranırlar. Bu özellikleri bakımından diğer hayvanlar ile anlaşmaları hem kolay olmakta hem de karşı türe incitmeden uyumlu ve mesafeli davranmaktadırlar. Sfenksler genellikle kendilerine ait bir kafes ya da yuva olmasını isteseler de sahiplerinin yanında vakit geçirmeyi ve uyumayı da tercih ederler.



    Sfenksler atletik bir yapıya sahip ve oldukça oyuncu bir kedi türüdür. Enerjik aynı zamanda meraklı bir yapıları olan bu kediler, yeteri kadar ilgi görmediklerinde ev içerisinde yüksek yerlere tırmanmaya ve hızlı bir şekilde hareket etmeye başlarlar. İlgisiz kaldıklarında bu davranışı göstermeye meyillidirler. Bu davranışta bulunarak ev halkının dikkatini çekmeye çalışırlar ve onlardan ilgi beklerler. İlgi delisi olan Sfenksler, çocuklarla da oldukça iyi anlaşılır hatta çocukları sever ve onlarla sosyalleşmekten de zevk alırlar.

    Oldukça zeki bir kedi cinsi olan Sfenks kedileri, eğitilebilirlik seviyesi en yüksek kedi türlerinden biridir. Hem zeki hem de tüm canlılar ile ilişkileri iyi olması açısından bulundukları her ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadırlar. İnsanlarla iyi anlaşmaları Sfenksleri bilimsel araştırmalara da sürüklemiş ve yapılan araştırmalarda Sfenks cinsi kedilerin psikolojik problemler ile uğraşan insanların terapilerinde kullanılmış ve bu insanları olumlu olarak etkilediği gözlemlenmiştir. Sfenksler bu özellikleri bakımından psikologlar tarafından önerilen kedi türleri arasında yer almaktadır.

    Tüm kedilerde olduğu gibi Sfenks cinsi kedilerde de denge kurma konusunda oldukça başarılı bir yanları vardır. Dengeleri kolay bir şekilde kuran ve koruyan bu kediler kapı üstleri ve rafların üzerinde ya da dar alanlarda rahat bir şekilde yürüyebilmektedir. Eğer bir Sfenks’i dar alanlarda ya da rafların üzerinde gördüğünüzde paniğe kapılmadan mükemmel bir dengeleri olduğunu hatırlayarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Mükemmel dengelerinin yanında çok da iyi bir tırmanıcı olan Sfenks kedileri herhangi bir yere tırmanmayı oldukça fazla severler. Mırlama ve tırmalama huyları olmayan Sfenksler neyse ki ev eşyalarına da zarar vermemektedir.



    Sahiplerine karşı oldukça bağlı olan bu kediler, her şeyi onlarla paylaşmak ister ve günün büyük bir kısmında birlikte vakit geçirmekten yana olurlar. Bu nedenle Sfenks cinsi kediler yoğun bir iş temposuna sahip kişiler için uygun kedilerden değildir. Sfenksler daha çok evden çalışan, normal bir iş temposu olan ve kalabalık bir aileye sahip olan kişiler tarafından bakılması tavsiye edilmektedir.

    Sfenksler normal kediler gibi orta uzunluğa sahip kedidirler. Onlardan tek farkı tüylerinin olmamasıdır. Kaslı bir vücuda sahip olan Sfenks kedileri sert bir deri dokusuna da sahiptirler. Geniş ve yuvarlak göğüsleri ve yuvarlak bir karını bulunmaktadır. Arka kuyruk kısımları yuvarlak ve kaslı bir yapıya sahiptir. Sırt çizgileri belirgin, kürek kemikleri ise bacaklar ile uyumlu ve yüksektir.

    Sfenkslerin kulakları diğer kedi cinslerinden farklı olarak büyüktür. Büyük kulaklara sahip olan Sfenks kedilerinin kulakları önden bakıldığında kepçe kulak denilebilecek türdedir. Tabanda geniş olan kulakları açık ve diktir. Hemen hemen göz hizasından başlayan kulakları, suratlarına oranla oldukça geniş ve büyüktürler. Kulak içleri açık ve tüysüz oldukları için tüylü bir yapıda değildir.

    Sfenks kedilerinin gözleri suratlarına oranla iri denilebilecek türdendir. Limon şeklini andıran bir göz yapıları bulunmaktadır. Ortası geniş olan gözleri yana doğru uzamaktadır. Kulağın dış tabanı ile aynı hizada olan gözler yukarıya doğru açılanmıştır. Gözler birbirinden bir göz mesafesi uzak olacak şekilde konumlanmıştır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder