BİRMAN KEDİSİ

 




Tapınak kedisi olarak da bilinen Birman kedileri Burma (Myanmar) kökenlidirler. Aynı zamanda “Kutsal Kediler” olarak da bilinen Birman cinsi kediler, Budizm inancına göre oldukça önemli bir hayvandır. Genellikle Budist tapınaklarında bulunan bu kedilerin insanı ilk bakışta etkileyen büyüleyici bir güzelliği vardır. Birman kedilerinin güzelliğinin yanı sıra oldukça ilginç bir tarihi de var diyebiliriz. Efsanelere bile konu olan Birman cinsinin tarihi çok eski asırlara dayanmaktadır.



Birman cinsi tapınak kedileri, Myanmar’da Budizm inancı ile yaşanan tapınaklarında bulunuyordu ve bu kedilerin Budist rahiplerin ruhlarını taşıdığına inanılıyordu. Bu yüzden de tarihte belki de ilk kez bir kedi cinsine bu denli saygı duyuluyordu. Bu bahsi geçen Budist tapınaklarında adı Tsim-Kyan-Kse olan bir tanrıçaya tapılırdı. Adeta göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan bu tanrıça, safir renkli gözü ile altın bir heykelle temsil ediliyordu. Bir rahip ile tapınakta görev alan ve tam 100 kedi arasında beyaz rengiyle ayrışan Mun-Ha adındaki kedi de tanrıça Kse’ye tapıyordu. Partneri Sinh, Mun-Ha ile beraber devamlı bu altın heykel önüne gelerek dua gösterilerinde bulunurlardı. Sonrasında Mun-Ha ve Sinh’in bulunduğu tapınağa bir saldırı düzenlenmiş ve Mun-Ha yara almıştı. Bunun üzerine Sinh adındaki kedi bu sırada patilerinden bir tanesini Mun-Ha’nın yüzüne koymuş ve Sinh’in vücudu bir anda altın rengi bir kürke, bacakları, kuyruğu ve yüzü siyah renge ve gözlerinin sarı rengi de bir anda safir maviye dönüşmüştü. Budist rahipler o zamanlar Birman cinsi kedilerin ölüm tanrıları ile iletişime geçebildiğini düşünür ve buna inanırlardı.





Birman cinsinin efsanevi bir başka hikâyesi ise şöyle geçiyor: Burma isimli yerin “Kutsal Kedisi” olarak bilinen iki Birman kedisi 1919 senesinde Fransa’ya gelmiştir. Burma’dan gelen rahiplerin ve Birman kedilerinin Tibet çevresine kaçmasına yardımcı olan iki Avrupalıya rahipler, iki adet Birman kedisi hediye etmiş ve Avrupa’ya olan dağılımları da bu şekilde başlamıştır. Birman türü 1925 senesinde oldukça popüler bir kedi cinsi olmuştur. Aynı sene ise Fransa’da resmi olarak tanınmıştır. 2. Dünya Savaşı’na kadar oldukça düzgün bir şekilde üreyen Birman cinsi kediler, savaşın başlarına doğru ise neslinin tükenmesi ile karşı karşıya kalmıştır. Birman cinsinin neslini canlandırmak çok uzun süreler almış da olsa, 1955 senesinde tekrar eski üreme hızına kavuşmuştur.

Birman kedileri aslında oldukça mucizevi ve efsanelere konu olmuş bir kedi cinsidir. Eski zamanlardan beri bazı anlatılara konu olmuş Birman kedileri duygusal mizaçları ile bilinirler. Büyülü bir güzelliğe sahip olan bu cinsin popülerliği de günümüzde hala daha devam etmektedir. Üstelik tüm dünyada! Sahibine çok fazla bağlı olan Birman kedileri, duygusal yönüyle de ön plana çıkmaktadır. Sevgiye ihtiyaç duyan yönleri de duygusallıklarından dolayıdır. Ayrıca eskiden tapınak kedileri olduğu için toplum arasında da fazlasıyla saygı duyulan bir kedidir. Çok zeki ve aynı zamanda akil olan bu kediler, sahipleri tarafından “dost canlısı” olarak da bilinirler. Tapınak kedisi sıfatını içgüdülerinden gelen genetik özellikleri ile alan Birman kedileri, sahiplerine de tapar gibi davranışlar sergileme eğilimleri ile dikkat çeker.

Eve ilk geldiklerinde ev sakinlerini meraklı gözlerle süzen Birmanlar, çoğu kişiler tarafından çok sıcakkanlı ve oldukça zeki olarak da nitelendirilir. Birmanlar bakımı çok zor olmayan türden kedilerdir. Bu nedenle bir evcil hayvan arayışı içerisindeyseniz Birman kedisi belki de sizin için en uygun seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Duygusal bir yapıya sahip olmaları ve yüksek enerjileri ile de diğer cins kedilerden ayrılan Birman kedileri öğrenmeye ne yazık ki çok da açık olmayan canlılardır. Fakat yine de Birman kedileri sahiplerini huzursuz edecek ve üzecek hiçbir şey yapmazlar.





Birman kedileri belki de kediler arasında en çok konuşan kedi cinsidir. Sürekli sahiplerinin yanına gelerek onlara bir şeyler anlatmaya ve söylemeye çalışırlar. Eğer siz de bir evcil hayvan arıyorsanız ve arkada sürekli miyav sesi ile size eşlik edecek bir ev arkadaşı istiyorsanız, Birman kedileri sizler için en uygun kedi türlerinden bir tanesi olacaktır.

Çok uysal olmalarına rağmen oldukça enerjik olan Birman kedileri, merak ettikleri bir durumda mutlaka şaşkın gözlerle etrafı tararlar. Eve ilk geldiğinde sizin de fark edeceğiniz üzere Birman kedileri çok fazla konuşur ve miyavlarlar. Bu da onları diğer kedi türlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesidir. Birman kedileri yanında bir arkadaş isteyen kediler sınıfında yer alır. Bu yüzden de yalnızlığı pek sevmezler. Ayrıca oldukça hareketli bir yapıya sahip olan Birman kedileri, yaramazlık yaparak sahibini sinirlendirmeyi de zaman zaman tercih edebilirler.

Birman kedilerinin inanılmaz derecede güçlü bir iskelet ve kas yapısı bulunur. Vücudunun siz ona ellediğiniz zaman kendiliğinden kaslı olduğunu zaten fark edeceksinizdir. Ayrıca geniş bir omuz ve uzun da bir vücuda sahip olan Birman kedileri görünüm itibariyle tıknaz bir yapıdadır. Dışarıdan bakıldığında obez görünebilen Birmanların vücudu beyazken ayaklara doğru daha siyah renkler hâkimdir. Birmanların vücudu sık ve uzun tüylüdür. Kabarık gözüktüğü için ilk başta kilolu zannedebilirsiniz. Vücudunun en yoğun tüylü bölgesi ise boynudur.





Birman kedilerinin gözleri dikkatle bakıldığında oldukça yuvarlak gözükür. Munzur ve tatlı bir bakışa sahip olan bu gözler, safir mavisi rengindedir. Dışa doğru çok hafif köşeli bir yapıya sahip olan gözler, birbirinden de eşit uzaklıkta ayrılmıştır. Eve ilk geldiği zaman güzel ve meraklı mavi gözleri ile tüm evi dikkatlice inceleyecek olan Birman kedilerinin bilmediği bir ortamda gözlerindeki merakı her daim görebilmek mümkündür. Kafasının belli kısımları siyah, kalan yerleri de beyaz olduğu için gözleri ilk bakışta fazlasıyla dikkat çeker.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder