SİBİRYA KEDİSİ


    
Sibirya kedilerinin yaklaşık 1000 yıldır var olan bir kedi ırkından geldiği bilinmektedir. Uzun tüylü Rus kedilerinin bir cinsi olan Sibirya kedilerinin Sibirya’ya ne zaman ve nasıl geldiğiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bazı bilgilere göre Rusya’dan Sibirya’ya göç eden Ruslar yanlarında bu kedileri de getirmiştir ve zamanla Sibirya’da yaygınlaşmıştır. Bazı tezlere göre Rus uzun tüylü kedileri Türkiye’ye gelmiş ve AnkaraKedisiVanKedisi gibi kediler bu uzun tüylü Rus kedileri ile çiftleşerek türemişlerdir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda tüm uzun tüylü kedilerinin gerçek atalarının Rus uzun tüylü kedileri olduğu iddia edilir.

    Anavatanı Sibirya’nın vahşi ormanları olan Sibirya kedilerinin kökeni yenidünyanın keşfinin yaklaşık 100 yıl öncesine kadar takip edilebiliyor. Ancak kökeni her ne kadar eski olsa da 1990’lı yıllara kadar Sibirya dışında çok fazla bilinmiyordu. 1871 yılında Londra’da yapılan bir kedi gösterisinde yer alan Sibirya kedilerinin tüm dünyada tam anlamıyla tanınması, iki büyük dünya savaşının sonuna doğru gerçekleşmiştir.
    Uzun tüylü kedilerin atası kabul edilen Sibirya kedileri, insan müdahalesi olmadan doğal olarak ortaya çıkan bir cins olduğu için genetiğinde ve yetiştirme programında herhangi bir karmaşıklık yoktur. Bir dönem Sovyetler Birliğinde yaşanan kıtlık nedeniyle evcil hayvan yetiştirmek yasaklanmış ve kedi cinslerinin çoğalmasında da bir azalma meydana gelmiştir. Ancak Sibirya kedileri bu durumdan etkilenmemiştir. 1987 yılında alınan bir kararla evcil hayvan besleme yasağı kaldırılmış ve kedi cinsleri tekrar yetiştirilmeye başlanmıştır.
Yasak kalktıktan birkaç yıl sonra Moskova’da bir kedi gösterisi düzenlenmiş ve bu gösterinin en dikkat çeken kedisi Sibirya kedisi olmuştur.


    Yaşadığı iklimin aksine sıcacık bir kişiliğe sahip olan Sibirya kedileri, sıcakkanlı ve sevecen yapısıyla dikkat çeker. Sadık ve korumacı bir yapıda olan Sibirya kedileri, sahibine gösterdiği ilginin karşılığını bekler. Çoğunlukla sakin bir yapısı olsa da oyun oynamakta ve sahibiyle vakit geçirmekten de çok hoşlanır. Sevgi dolu, dengeli ve eğlenceli bir kedi olan Sibirya kedileri, vahşi içgüdülerine rağmen tam bir ev kedisidir ve zamanla insanlarla mükemmel bir uyum yakalamıştır.
    Her zaman sahibine yakın olmak, onunla ilgilenmek aynı zamanda ondan ilgi görmek isteyen Sibirya kedilerinin sevgisini göstermek için birçok yol vardır. Eğer sürekli peşinizden geliyor ve yaptığınız her işe dâhil olmak istiyorsa bu sizi çok sevdiği anlamına gelir. İşlerinize karışırken diğer kedi türleri gibi haylazlık peşinde değildir. Tek amacı size yardımcı olmaktır. Yemek yaparken size malzemeleri vermeye çalışır, sabahları gazetenizi getirir, oturup dinlenirken kitabınızı size verir ya da siz bilgisayarda çalışırken klavyenin tuşlarına basmaya bile çalışır. Onun bu davranışlarının nedeni yaramazlıktan değil, sıcakkanlılığından ileri gelir.
    Sevgisini göstermesinin tek yolu size yardımcı olmaya çalışması değildir. Oldukça konuşkan bir kedi cinsi olan Sibirya kedileri, duygularını ifade etmek için adeta sizinle konuşur. Taleplerini aktarmak, size karşı olan duygularını ifade etmek için kendine has bir ses tonuyla miyavlayıp mırıltılar çıkarır. Bu ilgiyi ve sevgiyi sadece sahiplerine karşı değil, diğer insanlara hatta diğer evcil hayvanlara dahi gösterir. Eve geldiğinizde sizi yumuşak bir hoş geldin miyavlamasıyla karşılar. Eve gelen misafire de kısa sürede alışır ve tıpkı size karşı olduğu gibi ona da aynı sevecenlikle yaklaşır.


    Oyuncu kediler sınıfında olan Sibirya kedilerinin sosyalliğiyle harmanlanmış bir eğlence anlayışı vardır. Sahibiyle oyun oynamaktan hoşlanabileceği gibi, herhangi bir şeyi oyun haline getirip kendi kendine de eğlenebilir. Son derece aktif ve zeki bir kedi olan bu cins, hareket ve zekâ gerektiren oyunlarda oldukça iyidir. Yakalama, bulup getirme, küçük yapbozlar en sevdiği oyunlar arasındadır. Hem zekâsını hem de hareketlilik özelliğini ön plana çıkaran oyunlar onun daha mutlu olmasını sağlar. Aktif avcı kökenlere sahip olan Sibirya kedileri, egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için hareket gerektiren oyunlarda oldukça iyidir. Her ne kadar sizinle vakit geçirmek istese de yorucu bir günün ardından eve gelip dinlenmek istediğinizde bunu anlayışla karşılar ve sizi rahatsız etmez.
    Sibirya kedileri oyun kurma ve eğlenme konusunda son derece beceriklidirler. Ancak eline geçen her şeyi oyuncak olarak kullanabileceği için oynamasının sakıncalı olduğu ve ona zarar verecek şeyler ortalıkta bırakılmamalıdır. Cam eşyaları, kesici aletler, sivri materyaller ve değerli eşyalarınızı onun ulaşamayacağı yerlerde tutmalısınız.
    Sibirya kedilerini diğer kedi cinslerinden ayıran önemli bir oyun tutkusu da sudur. Atalarının akarsuda balık avlarken kazandığı alışkanlıkların devamı olarak suya karşı farklı bir tutkuları vardır. Evde buldukları küçücük sularda bile keyifli vakit geçirebilirler. Atalarından kalan bir diğer miras da atlayıp zıplamada oldukça başarılı olmalarıdır. Bu hiperaktif kedilerin enerjilerini atmalarını sağlamak için evde ona uygun ortam sağlamak gerekir. Üzerine çıkabileceği bir dolap ve bir kedi ağacı keyifli vakit geçirmeleri için önemlidir.


    Uyumlu, insan canlısı ve sevecen bir kedi olan Sibirya kedileri, herkesle iyi geçinebilir ve harika bir dost olur. Yalnız yaşayanlar Sibirya kedileri ile yalnızlıklarından kurtulurken, çocuklu aileler ve yaşlılar onunla eğlenceli vakit geçirebilir.
    Orta veya büyük boy kedi cinsleri arasında yer alan Sibirya kedisi, ortalama olarak 30 cm yüksekliğe sahiptir. Ağırlıkları 3,5 kg ile 9 km arasında değişir. Erkek Sibirya kedileri, dişi Sibirya kedilerinden daha ağırdır. Sırtı omuzlardan daha yüksek ve kavislidir. Sağlam görünümlü karın bölgesi vücudun ağırlığının çoğunun o bölgede toplandığı hissini verir. Yaşadığı şartlara uyumlu olacak şekilde kaslı ve güçlü bir kemik yapısına sahiptir. Hem kemik yapısı hem de tüyleri sayesinde zorlu hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Gövde büyüklüklerinin tam tersine oldukça atik hayvanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder