MUNCHKIN KEDİSİ

 


Munchkin kedisi, diğer soyağacındaki kedilere kıyasla daha kısa bacaklı, uzun ve yoğun tüylü bir cinstir. Genetik mutasyonları sonucu kısa olan bacakları Munchkin cinsi kedilerin en belirgin özellikleridir. Cüce kedi olarak da nitelendirebileceğimiz Munchkin’ler son derece meraklı kedilerdir. Bununla beraber çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinen aktif, arkadaş canlısı kedilerdir.


Munchkin’ler ilk olarak 1930’ların başlarında İngiltere’de belgelenmiştir. Kayıtlara göre, bu kısa bacaklı kedilerin, İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki kedi nüfusuna zarar vermesinden önce tam dört kuşak boyunca hayatta kaldığıdır. 1950’li yıllarda Sovyetler Birliği’nde de kayıtlarda rastlanılan Munchkin’ler için popoları üzerinde oturmaları nedeniyle “Stalingrad Kanguru Kedisi” olarak adlandırılmıştır. Ancak bugün bildiğimiz safkan Munchkin cinsi kediler, Amerika’nın Louisiana eyaletinde üremeye başladı.

Munchkin kedileri son derece enerjik, eğlenceyi seven, hızlı ve sevecen birer cinstirler. Genetik bir mutasyon sonucu kısa kalan bacakları, onları diğer soyağacındaki kedilerden belirgin bir şekilde ayırmıştır. Ancak bu belirgin özellikleri, yoğun kürk yapısıyla birleşince ortaya çok sevimli, tıknaz bir görüntü çıkar. Benzersiz görünümleri ve sevecen mizaçları ile pek çok kedi severin ilgisini ve sevgisini kazanan Munchkin’ler bu farklılığın ötesinde bir kedidir.

Bu cüce kediler, kısa kalan bacakları dışında mizaçlarıyla da herkesin takdirini kazanmış ve evlerde beslenmek için tercih edilmiştir. Zira bacaklarındaki kısalık onları zekâ veya kişilikleri bakımından yetersiz kılmamıştır. Arkadaş canlısı ve tamamıyla insan odaklı bir tür olan Munchkin’ler, sahiplerine karşı sadıktırlar. Bununla birlikte diğer kediler ve köpeklerle de aynı ev içerisinde iyi geçinirler. Fiziksel görünüm olarak kendilerinden farklı uzun bacaklı kedilerle oynamayı da çok seviyorlar. Bu farklılıkları onları diğer uzun bacaklı kedilerin yanında özgüvensiz kılmıyor aksine oyun aktivitesi yüksek bir kedi rolüne bürüyor. Ayrıca uzun bacaklı kediler de Munchkin’lere bu farklılıklarından ötürü saldırgan bir davranışta bulunmuyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse kısa bacakları nedeniyle onlara önyargıyla yaklaşan yalnızca insanlar oluyor.

Munchkin’ler meraklı türden birer kedidirler. Sıradan bir kedinin yapabileceği her şeyi yapabilme özgüvenlerine sahiptirler. Örneğin kısa bacaklarına rağmen, hızlı koşup birden sıçrayarak mutfak tezgâhına bile çıkabilme kabiliyetine sahiptirler.

Munchkin’ler daha iyi bir görüş açısı elde etmek için genellikle popolarının üzerinde tavşan oturuşu yaparlar. Diğer tüm kediler gibi tırmalama direklerine veya mobilyalara tırmanabilirler. Ancak, kısa kalan bacakları nedeniyle çok da fazla yükseğe zıplayamazlar.

Munchkin’ler hakkında şaşırtıcı olabileceğini düşündüğümüz bir diğer bilgi de onların çok iyi birer usta avcı olduklarıdır. Genellikle ev içerisinde küçük, parlak nesneleri kapabilir ve daha sonra oynamak için saklarlar. Usta birer avcı olan Munchkin’ler, kedi naneli fare görünümlü oyun toplarına bayılırlar ve uzunca bir süre onunla oynayabilirler. Oyunların yanı sıra çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinebilen aktif, arkadaş canlısı kedilerdir. Bu mizaçlarını yetişkin bir kedi olana kadar sürdürürler. Munchkin’ler oyuncaklarıyla oynamayı ve etrafta koşturmayı bıraktığında, ev halkı ile vakit geçirmeyi severler. Dolayısıyla Munchkin’ler insanlarla vakit geçirmeyi seven, sosyal, zeki ve kendine güveni olan kedilerdir.

Munchkin cinsi kediler, diğer soyağacındaki kedilerden belirgin olarak farklı bir dış görünüme sahiptirler. Bu farklılık kısa olan bacakları ile belirgin bir şekilde Munchkin’leri diğer kedilerden ayrıştırmaktadır. Bacak kısalığı pek çok kedi meraklısının ya çok sevdiği ya da uzak durduğu bir görünüme sahiptir. Bu cüce kediler, ortalama bir kediden 5 cm daha kısa olan bacaklarıyla, belirgin bir şekilde yere daha yakındır. Ancak vücutlarının geri kalan kısımları, sıradan bir kedi ile aynıdır ve yetişkinlerin çoğunun kiloları 3 ila 5 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir.

Munchkin cinsi kedileri, diğer tüm kedilerden ayıran en belirgin özelliği şüphesiz bacaklarıdır. Munchkin’lerin bacakları kısa, önden veya arkadan bakıldığında eşit bir büyüklüğe sahiptir. Bacak boyları diğer kedilere kıyasla yaklaşık 5 cm daha kısadır. Patileri yuvarlak, bacaklarına orantılı ve kompakttır. Dört ayağının tümü, içe veya dışa doğru değil, doğrudan ileriye dönük bir yapıdadır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder