MANX KEDİSİ





    Manx Kedisi, adını İngiltere'nin Isle of Man adasından alan, belirgin bir tüy dökmeyen, kuyruksuz bir kedi türüdür. Kuyruksuzluk, genetik bir mutasyon sonucu oluşur ve Manx kedilerinin en özelliğidir.

    Manx kedileri kibar, ilgili ve esnek bir yapıya sahiptir. Onlar seve seve insanlarla oynamaya ve cinsiyet fark etmeksizin herkesle dost olmaya eğilimlidir. Bu nedenle, evde tek başına yaşayan insanlar için mükemmel bir ev arkadaşıdır.


    Manx kedileri ortalama bir kedi gibi boyutlu, ancak daha ağır ve güçlüdürler. Tüyleri pürüzsüz ve parlaktır ve genellikle beyaz, siyah, sarı veya çok renkli olarak bulunur. Manx kedileri, yapılarına uygun olarak hareketli ve enerjiktir ve evde çok hareketli oyunlar yapmayı sevinçle karşılarlar.





    Manx kedileri, sağlıklı ve uzun bir ömür süren türlerdir ve genellikle 15 yıl kadar yaşarlar. Ancak, kuyruksuzluk nedeniyle spinal kolon problemleri yaşayabilirler ve dikkatli bir şekilde bakılmaları gerekir.

    Manx kedileri, eğitim ve bakımı kolay olan kedi türleridir ve evde yaşam için idealdir. Onlar seve seve evde kalırlar ve çok fazla yapılacak şey gerektirmezler. Ancak, Manx kedileri açık alanları sevebilir ve sık sık dışarı çıkmak isteyebilirler.




    Manx kedileri, evde yaşayan insanlar için harika bir ev arkadaşıdır ve güzel bir ek olarak evinizin güzelliğini artırırlar. Onlar sadık, sevecen ve evde rahat bir ortam isteyen insanlar için harika bir
tercihtir.

 Sert bakışlı, yuvarlak ağızlı ve belirgin yanaklarının olduğu yuvarlak bir kafa yapısına sahip Manx kedileri; geniş gövdeleri ve kısa bacakları ile görece tıknaz görünümde olan bir kedi türüdürler. “Kuyruksuz kedi” olarak da bilinen Manx’lar, genetik bir rahatsızlık sonucu gelişmemiş kuyruk yapısına sahiptirler. Neredeyse tamamen kuyruksuz diyebileceğimiz Manx kedileri, hareketli yapıları, cana yakın olmaları ve özellikle de suyu sevmeleriyle bilinirler





    Manx’lar belki de bir evcil hayvanda aranılan kişilik özelliklerinden en önemli dördüne sahip oldukları için ilgi duyulan ırklardan biri haline gelmiştir. Oyuncu kimliği, sahiplerine karşı sevgi dolu halleri, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla kurduğu dostlukları Manx kedilerini öne çıkaran önemli kişilik özellikleridir. Bir de fiziksel özelliği var ki, Manx’ları diğer pek çok kediden ayrı tutar. Manx kedilerinin kuyrukları… Genetik bir rahatsızlık sonucu gelişememiş olan kuyrukları Manx kedilerini özel ve farklı kılar. Neredeyse tamamen kuyruksuz diyebileceğimiz Manx kedileri, fiziksel zorluklarına rağmen bu açıklarını kişilik özellikleriyle dengeleyerek kendilerine dünya çapında müthiş bir takipçi kitlesi kazanmışlardır.

    Manx kedileri mükemmel birer arkadaş, harika bir yoldaştırlar. Çocuklardan yaşlılara varıncaya kadar her yaştan insanla gayet iyi bir şekilde anlaşabilirler. Özellikle sürekli kendisine ilgi duyan, ilgilenen ve besleyen sahipleriyle çok içli dışlıdırlar ve onlara fazlasıyla bağlıdırlar. Çok fazla yağış yapış değillerdir fakat sevgilerini ve bağlılıklarını da her fırsatta göstermeye heveslidirler.

    Onlar kuyrukları olmadan da kendilerini çok iyi bir biçimde ifade edebilen kedilerdir. Bu becerilerini elbette yüksek zekâlarına borçludurlar. Eğlenceyi çok ama çok seven Manx kedileri oyun esnasında zekâlarını kullanarak kendilerine taktik geliştirebilir ve sahiplerini bu bakımdan şaşırtabilirler. Özellikle sahiplerine karşı besledikleri sevgi ve güçlü bağlılıkları ile tanınan Manx kedileri, onlarla kaliteli vakit geçirmekten de keyif alırlar. Ancak sahipleri tarafından fırlatılan bir nesnenin de peşinden koşmayı ihmal etmezler.



    Manx kedileri, güçlü arka bacakları sayesinde olağanüstü bir koşucudurlar. Kendilerini yeterince iyi hissettikleri takdirde giremeyecekleri dolap, açamayacakları çekmece yoktur. Zıplamayı da seven Manx’lar için belki de yüksek yerlere ev eşyası koymamayı düşünebilirsiniz.

    Özellikle diğer ırktan kedilerle ve doğru bir şekilde tanıştırıldıkları takdirde iyi huylu köpeklerle oldukça iyi geçinirler. Hatta yalnız başlarına kaldıklarında bile sessiz sedasız vakit geçirir, oyunlarını oynarlar. Zira Manx’lar oyuncu mizaçları nedeniyle oldukça naziktirler ve karşısındaki diğer nazik evcil hayvanlarla hiç sorun yaşamazlar. Oyuncu ama nazik mizaç yapıları diğer evcil hayvanlarla olduğu kadar çocuklarla da iyi anlaşabilmesine imkân tanır. Bu bakımdan Manx’lar çocuklu aileler için de ideal birer evcil kedilerdir.

    Sudan çekinmeyen aksine suya bayılan Manx kedileri, kolayca banyo edilebilir. Ancak kalkıp da onu su dolu bir küvetin içine daldırırsanız size olan sevgisini de çabucak kaybedebilir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder