AMERİKAN SHORTHAIR

 




    Amerikan Shorthair’lar ilk olarak 1800’lerin sonlarında yeni kurulan Kedi Meraklıları Derneği’nde tanıtılmaya başlanmıştı. Tabi o zamanlar cins yalnızca Shorthair olarak adlandırılıyordu. Daha sonra yerli bir cins olarak kabul edilip adı Amerikan Shorthair olarak değiştirildi. Amerika’da tescil edilen ilk Shorthair ise 1900’lerin başında İngiltere’den ithal edilen “Belle” adındaki turuncu renkte bir erkek kediydi. İlk Amerika doğumlu Amerikan Shorthair kedi ise 1904 yılında Shorthair cinsi altında tescil edildi.





    1900-1905 yılları arasında bir grup kedi meraklısı Amerikan Shorthair’ların doğal güzelliğini ve uysal mizaç yapılarını korumak için bir üreme programı başlattılar. Ancak doğan yeni Shorthair cinsi yavrular pek de kabul görmedi. 1950’lere kadar bu süreç devam ederken, bir grup ASH yetiştiricisi, cinsi iyileştirmeyi ve yeni renkler görmeyi umarak Shorthair’ları İran kedileri ile melezlemeye başladı. Bu çiftleştirme ile birlikte doğan yavruların vücut tipi ve kafa yapısı değişmeye başladı ve görünüm olarak İran kedilerine benzedi. Yüz hatları genişledi, gözleri yuvarlaklaştı ve kulakları kısaldı.

    1965 yılının Eylül ayına gelindiğinde ise yetiştiriciler, ırkın adını “Amerikan Shorthair” olarak belirleyerek son kimliğini de kazandırmış oldular. Böylece Shorthair’lar yepyeni bir görünüm ve kimlik ile hak ettiği saygıyı görmeye başladı ve aradan geçen onlarca yıldan sonra bugün başta Amerika olmak üzere dünyanın en popüler kısa tüylü kedileri arasında yerini aldı.





    Kedilerle içli dışlı olan kişilere veya ilgi duyan meraklılarına Amerikan Shorthair denildiğinde muhtemelen kendilerinden “tam bir avcı” kedi yanıtını alabiliriz. 17. yüzyıl Amerika’sında tahıl hasatlarını sıçanlardan ve farelerden koruma konusundaki üstün yetenekleri ile bilinen Amerikan Shorthair’lar bugün ise evcil kedi olarak karşımıza çıkıyorlar. Kökenleri hakkında detaylı bilgileri bir alt kısımda bulabilirsiniz. Biz şimdilik gelin onların karakter özelliklerine bir bakalım…

    Amerikan Shorthair’lar ne çok cılız ne de çok tıknazdırlar. Onlar için orta büyüklükte bir ifade kullansak hata etmiş olmayız. Uysal bir mizaçları vardır. Diğer evcil hayvanlarla gayet iyi geçinebiliyorlar. Sahiplerine karşı da ne çok yapış yapış ne de çok uzaktırlar. Biraz başına buyruk ve az da olsa atalarından aldığı bir saldırganlık halleri vardır.

    Amerikan Shorthair cinsi kediler sahiplerinin kucağında vakit geçirmekten hoşlanırlar. Ancak hemen paniğe kapılmayın, neyse ki yüze veya omuza çıkan türde kedilerden değildirler. Her ortama ve her canlıya gösterdikleri uyumlu mizaçları ve uysallıklarıyla tanınırlar. Sosyaldirler ve bu sayede kolayca eğitilirler. Üstelik çocuklarla da iyi bir uyum sağlarlar. Bağımsızdırlar çünkü İngiltere’yi, özgürlüğüne kavuşmak için terk eden atalarının izinden giderler. Geçmişi, sürekli hasatları fare ve sıçanlardan korumak için çalışmakla geçen Amerikan Shorthair’lar bu özellikleri ile sağlıklı, güçlü ve canlılık açısından harika bir yoldaştırlar.

    Onlar, en sevdikleri insanlarla güçlü bir bağ kurarlar. Kendilerini sahiplenen kişilerle çok süre geçmeden kurdukları bağ ile evcil bir hayvandan beklenen tüm özellikleri sergilerler. Ancak gün olur kendi kendilerini de eğlendirecek bir şeyler bulurlar. Sahiplerine karşı yapış yapış değil demiştik. Ayrıca onları bir odadan diğerine de takip etmezler. Fakat bu demek değildir ki, sahiplerine karşı ilgisizdirler. İşten eve geldiğinizde kucağınıza gelip tüm stresinizi üzerinizden atmanıza yardımcı olurlar.





    İlk zamanlar fareleri yakalamak için kullanılan Amerikan Shorthair’lar bugün popüler birer evcil kediye dönüşmüşlerdir. Tatlı ve sevecen mizaçları onları ev ortamında aile üyeleriyle birlikte kalmaktan son derece hoşnut kılar. Gördükleri ilgi karşısında sahiplerine uysal kişilikleriyle uzun yıllar iyi bir dost olurlar.

    Amerikan Shorthair’lar sağlam bir vücut yapısına sahiptirler. Genel olarak orta boy bir kedidirler. Güçlü ve kaslı iskelet yapıları onlara iyi gelişmiş birer omuz, göğüs ve arka bacaklar kazandırmıştır. Sırtları geniş ve düzdür. Geniş bir göğüs, kaslı bir boyun ve iyi gelişmiş ağızları vardır. İyi birer avcı olan atalarının genlerini üzerinde taşıyan Shorthair’lar gelişmiş bir çene yapısına sahiptirler. Bacakları kalın ve güçlüdür. Kürkleri kalın ve yoğundur.





    Nispeten büyük ve geniş gözlere sahiptirler. Görünümleri yarım badem şeklindedir. Gözleri arasında en az bir göz genişliği bulunur. Dış köşeleri, iç köşelerden hafif yüksektedir. Parlak ve net bir bakışa sahip olan Amerikan Shorthair cinsi kedilerin göz renkleri ise genellikle mavi, bakır, yeşil, altın ve eladır.

    Amerikan Shorthair’lar kısa, kalın ve yoğun bir tüy yapısına sahiptirler. Kürk yapıları onları nemden, soğuktan ve yüzeysel cilt yaralanmalarından korumak için yeterince kalındır. Kürkleri kış aylarında çok daha uzun ve kalın olabilir. Kalın dokuları, onlar için koruma anlamına geldiğinden dolayı diğer kedilere kıyasla nispeten daha serttir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder